Neem contact met ons op

Morgen gezond weer op..

gezond-50-plus

Mijn vermogen naar het verpleegtehuis?

De nieuwe regelgeving over de hogere eigen bijdrage in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), sinds 1 januari 2015 de Wet langdurende zorg (Wlz), blijft de gemoederen bezig houden. De paniek is toegeslagen en wij krijgen hier veel vragen over.

 

Logisch, want de regering heeft besloten dat een extra deel van het vermogen meegeteld wordt bij de berekening van de eigen bijdrage voor zorg met verblijf.
Als u een eigen vermogen heeft, is de kans groot dat u straks door deze veranderingen per maand honderden euro’s meer kwijt bent dan voordien het geval was en u dus op uw vermogen gaat interen.

De vraag of en wat u moet doen is afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie waarbij uw inkomen en uw vermogen een rol spelen. Daarbij is van belang dat uw vermogen alleen meetelt als u vermogen heeft in box 3. Daarbij wordt de grondslag voor sparen en beleggen in aanmerking genomen.

De eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw fiscale inkomen van twee jaar geleden. U betaalt maximaal een eigen bijdrage van € 2.312,60 (2017) per maand.

Of en welke maatregelen u kunt nemen, weet u pas als u de feiten op een rijtje heeft. U moet er echter wel tijdig bij zijn.
De meest voorkomende maatregelen die van invloed zijn op de hoogte van de eigen bijdrage zijn schenken, een goed testament en een levenstestament.

 

Wij kunnen u hierover in een persoonlijk gesprek adviseren. Neemt u bij het gesprek in ieder geval de navolgende stukken mee:

  • Uw laatste aangifte inkomstenbelasting;
  • De laatste WOZ beschikking;
  • Een globaal overzicht van uw bezittingen en schulden op dit moment.
  • U ontvangt dan een advies voor uw persoonlijke situatie waarbij tevens aandacht wordt besteed aan de eventueel bij overlijden te betalen erfbelasting.

Copyright ©2017. 

De Boer & Verouden Notarissen

 Telefoon: +31 30 6371213

 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.