Neem contact met ons op

Energielabel

Energielabel

Energielabel

Met ingang van 1 januari 2015 is het voor de verkoper of de verhuurder van een woning verplicht om aan de koper of de huurder een definitief energielabel te overleggen.

Woningeigenaren zonder energielabel krijgen in januari of februari hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur verplicht om hier zelf een definitief energielabel van te maken. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari een definitief energielabel aanvragen via een internetapplicatie van de Rijksoverheid. (www.energielabelvoorwoningen.nl )

Via de applicatie kan de woningeigenaar, na inloggen op DigiD, de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel. Vervolgens controleert een erkende deskundige de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. Dit definitief energielabel is 10 jaar geldig na uitgifte. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status.

Waarom komt er een voorlopig energielabel?

Dit is afgesproken in het Energieakkoord. Met het voorlopige energielabel kunnen marktpartijen aan woningeigenaren uitleggen hoe een huis energiezuiniger gemaakt kan worden.

Kan ik nu al checken wat mijn voorlopige energielabel is?

Ja, dat kunt u nagaan via de Energielabel-checker. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op bouwjaar en type woning.

Wat gebeurt er met het energieprestatiecertificaat?

Het energieprestatiecertificaat zal vanaf 1 januari 2015 overgaan in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. De Energie-Index is een vrijwillig instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Bij een Energie-Index ontvangt u automatisch een definitief energielabel.

Regelgeving

De Nederlandse wet- en regelgeving over de energieprestatie van gebouwen is gebaseerd op de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

De huidige regelgeving voor gebouwen vanuit de EPBD staat in: het Besluit energieprestatie gebouwen (BEG), de Regeling energieprestatie gebouwen (REG) en het Activiteitenbesluit (installatiekeuringen).

Hoe lang zijn de oude energielabels nog geldig?

Het energielabel dat voor 2015 is opgesteld is, evenals het nieuwe energielabel, 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum).

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid van het kunnen overdragen van een definitief, geldig energielabel ligt geheel bij de verkoper. Huiseigenaren die bij verkoop van hun woning niet kunnen aantonen dat het energielabel is geregistreerd, riskeren een boete van maximaal € 400. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet hierop toe. Echter, het is uiteindelijk de beslissing van de verkoper zelf om het definitieve energielabel wel of niet op te leveren.

Nieuwbouwwoningen

Ja, het energielabel is ook verplicht wanneer een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. De verkoper van de woning is verplicht het energielabel te overhandigen aan de kopende partij.

Nadere informatie

De verkoper kan vanaf 1 januari 2015 informatie vinden op de website www.energielabelvoorwoningen.nl of contact opnemen met de helpdesk. Bovendien kan iedereen in Nederland vanaf 1 januari 2015 het energielabel opzoeken op www.zoekuwenergielabel.nl.

Is het energielabel verplicht voor alle gebouwen?

Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, met uitzondering van de volgende gebouwen:

  • gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen;
  • beschermde monumenten;
  • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten;
  • gebouwen die bestemd zijn om te worden gebruikt voor het bedrijfsmatig bewerken of opslaan van materialen en goederen, of voor agrarische doeleinden;
  • gebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt;
  • voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik;
  • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.

 

 


Copyright ©2017. 

De Boer & Verouden Notarissen

 Telefoon: +31 30 6371213

 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.